Gminny Ośrodek Kultury w Chełmcu

Adres: Pl. Rynek 1, 33-395 Chełmiec

tel.: +48 18 443 33 73
tel.kom.: +48 695 987 412
e-mail: gok@chelmiec.pl

Biuletyn Informacji Publicznej:
bip
Urząd Gminy Chełmiec:

bip
www.chelmiec.pl

VIII Gminny Przegląd Dorobku Kulturalnego i Kulinarnego Kół Gospodyń Wiejskich

Regulamin


I. Termin i miejsce:  Biczyce Dolne, 7 lipca 2013r.

 

II. Organizator

Gminny Ośrodek Kultury w Chełmcu z siedzibą w Klęczanach

III. Cele

  1. Pobudzenie aktywności Kół Gospodyń Wiejskich na terenie gminy,
  2. Zainteresowanie członkiń kulturą regionalną gminy, swoją  „małą ojczyzną”,
  3. Promocja gminy i wzbogacenie oferty turystycznej.

IV. Warunki uczestnictwa

  • W przeglądzie mogą brać udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Chełmiec
    Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich do prezentacji konkursowych mogą dobierać osoby nie zrzeszone w Kole (mieszkańców ze swojej miejscowości ), ale nie będące członkami pracujących systematycznie zespołów regionalnych.
  • Produkty do przygotowania potraw oraz urządzenia stoiska, uczestnicy konkursu przygotowują we własnym zakresie i na własny koszt.
  • Zgłoszenie do udziału należy przesłać na załączonej karcie zgłoszenia do dnia 28 czerwca 2013 r. na adres: Gminny Ośrodek Kultury w Chełmcu z siedzibą w Klęczanach, 33-394 Klęczany 1, tel. kontakt. 18 443 33 73

V. Opis konkursów

1. Konkurs  programów artystycznych: (scenicznych)

a. SCENEK Z ŻYCIA TRADYCYJNEJ WSI: inscenizacja obrzędów, zwyczajów, obyczajów,
uroków, guseł, medycyny ludowej, legend, prac gospodarskich (np. żniwa, sianokosy,  skubanie pierza, wykopki, młocka itp.) 

Czas występu: 10 - 20 minut.

lub

b. GAWĘD, POEZJI I PIEŚNI LUDOWYCH

Czas występu: 3 - 5 minut.

KRYTERIA OCENY:

  • wybór repertuaru i umiejętność jego zaprezentowania zgodnie z miejscową tradycją lub przekazami źródłowymi,
  • dobór repertuaru pod kątem możliwości wykonawczych,
  • wykorzystanie ubioru, stroju, rekwizytów w zależności od rodzaju prezentacji, 
  • wygląd, uczesanie, nakrycie głowy,
  • gwarowe brzmienie tekstu,
  • ogólny wyraz i wartość  artystyczna

 Uwaga: wyżej oceniane będą przez Komisję Artystyczną scenki z życia tradycyjnej wsi.

 2. Konkurs potraw regionalnych

      Każde Koło przygotowuje do oceny i degustacji jedną tradycyjną potrawę
      o charakterze regionalnym , która będzie oceniana przez Komisję Artystyczną.

         KRYTERIA OCENY:

  • zgodność i unikalność receptury z miejscową tradycją,
  • bazowanie na tradycyjnych produktach z własnego gospodarstwa,
  • walory smakowe, estetyka i forma podania,
  • ubiór prezentujących potrawę (nakrycie głowy, itp.)
  • aranżacja i wygląd stoiska

3. Konkurs rękodzieła ludowego

Uczestniczki przygotowują wystawę wykonywanych przez członkinie KGW prac.
W trakcie prezentacji wystawy mogą również wykonywać  prace: hafciarskie, szydełkowe, bibułkarskie, tkackie, wikliniarskie itp.

         KRYTERIA OCENY:

  • technika, materiały i zdobnictwo,
  • aranżacja i wygląd stoiska
  • wygląd osób na stanowisku,
  • wartość artystyczna prac

VI. Ocena i nagrody

  • Zgłoszone do konkursu programy, potrawy i prace zostaną ocenione przez Komisję
    Artystyczną, którą powołuje organizator.
  • Komisja przyzna nagrody i dyplomy dla występujących Kół w łącznej punktacji za
    wszystkie konkursy.
  • Najlepsze koło pod względem artystycznym (scenicznym) zostanie zakwalifikowane na I Powiatowy Przegląd KGW w Tyliczu  (28 lipca 2013 r.)
  • Werdykt Komisji jest nieodwołalny, niezaskarżalny i ostateczny.

VII. Uwagi końcowe

  • wszystkie koła powinny przygotować potrawy do degustacji (sprzedaży) dla publiczności,
  • organizatorzy zastrzegają sobie prawo do ostatecznej interpretacji niniejszego regulaminu,
  • koszty dojazdu pokrywają uczestnicy we własnym zakresie,
  • organizator zastrzega sobie prawo do utrwalania przedstawionych programów na taśmie video lub zdjęciach fotograficznych.