I. Termin i miejsce: Biczyce Dolne, 7 lipca 2013r.
II. Organizator
Gminny Ośrodek Kultury w Chełmcu z siedzibą w Klęczanach
III. Cele
Pobudzenie aktywności Kół Gospodyń Wiejskich na terenie gminy,
Zainteresowanie członkiń kulturą regionalną gminy, swoją „małą ojczyzną”,
Promocja gminy i wzbogacenie oferty turystycznej.
IV. Warunki uczestnictwa
W przeglądzie mogą brać udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Chełmiec Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich do prezentacji konkursowych mogą dobierać osoby nie zrzeszone w Kole (mieszkańców ze swojej miejscowości ), ale nie będące członkami pracujących systematycznie zespołów regionalnych.
Produkty do przygotowania potraw oraz urządzenia stoiska, uczestnicy konkursu przygotowują we własnym zakresie i na własny koszt.
Zgłoszenie do udziału należy przesłać na załączonej karcie zgłoszenia do dnia 28 czerwca 2013 r. na adres: Gminny Ośrodek Kultury w Chełmcu z siedzibą w Klęczanach, 33-394 Klęczany 1, tel. kontakt. 18 443 33 73
V. Opis konkursów
1. Konkurs programów artystycznych: (scenicznych)
a. SCENEK Z ŻYCIA TRADYCYJNEJ WSI: inscenizacja obrzędów, zwyczajów, obyczajów, uroków, guseł, medycyny ludowej, legend, prac gospodarskich (np. żniwa, sianokosy, skubanie pierza, wykopki, młocka itp.)
Czas występu:10 - 20 minut.
lub
b. GAWĘD, POEZJI I PIEŚNI LUDOWYCH
Czas występu: 3 - 5 minut.
KRYTERIA OCENY:
wybór repertuaru i umiejętność jego zaprezentowania zgodnie z miejscową tradycją lub przekazami źródłowymi,
dobór repertuaru pod kątem możliwości wykonawczych,
wykorzystanie ubioru, stroju, rekwizytów w zależności od rodzaju prezentacji,
wygląd, uczesanie, nakrycie głowy,
gwarowe brzmienie tekstu,
ogólny wyraz i wartość artystyczna
Uwaga: wyżej oceniane będą przez Komisję Artystyczną scenki z życia tradycyjnej wsi.
2. Konkurs potraw regionalnych
Każde Koło przygotowuje do oceny i degustacji jedną tradycyjną potrawę o charakterze regionalnym , która będzie oceniana przez Komisję Artystyczną.
KRYTERIA OCENY:
zgodność i unikalność receptury z miejscową tradycją,
bazowanie na tradycyjnych produktach z własnego gospodarstwa,
Uczestniczki przygotowują wystawę wykonywanych przez członkinie KGW prac. W trakcie prezentacji wystawy mogą również wykonywać prace: hafciarskie, szydełkowe, bibułkarskie, tkackie, wikliniarskie itp.
KRYTERIA OCENY:
technika, materiały i zdobnictwo,
aranżacja i wygląd stoiska
wygląd osób na stanowisku,
wartość artystyczna prac
VI. Ocena i nagrody
Zgłoszone do konkursu programy, potrawy i prace zostaną ocenione przez Komisję Artystyczną, którą powołuje organizator.
Komisja przyzna nagrody i dyplomy dla występujących Kół w łącznej punktacji za wszystkie konkursy.
Najlepsze koło pod względem artystycznym (scenicznym) zostanie zakwalifikowane na I Powiatowy Przegląd KGW w Tyliczu (28 lipca 2013 r.)
Werdykt Komisji jest nieodwołalny, niezaskarżalny i ostateczny.
VII. Uwagi końcowe
wszystkie koła powinny przygotować potrawy do degustacji (sprzedaży) dla publiczności,
organizatorzy zastrzegają sobie prawo do ostatecznej interpretacji niniejszego regulaminu,
koszty dojazdu pokrywają uczestnicy we własnym zakresie,
organizator zastrzega sobie prawo do utrwalania przedstawionych programów na taśmie video lub zdjęciach fotograficznych.